Doorgaan naar inhoud
bloedluis

De grote vijand van iedere kip: de bloedluis

Als je aan vijanden van de kip denkt, denk je al snel aan katten, vossen en marters. De grootste nachtmerrie van elke kippeneigenaar is dat je ‘s morgens bij je kippen komt en er blijkt er een of meerdere slachtoffer te zijn geworden van een roofdier. Maar er is één vijand die geniepiger opereert dan de roofdieren: de bloedluis. In deze blog vertellen we je alles over dit irritante beestje.

Wat is bloedluis?

De bloedluis is een kleine parasiet die op vogels kan voorkomen. Het is eigenlijk geen luis, maar een mijt. Ze zijn rood van kleur als ze bloed hebben gedronken en grijs als geen bloed hebben gedronken. Ze houden niet van licht, dus overdag verstoppen ze zich in de donkere hoekjes en kiertjes van het kippenhok, waar ze paren en eitjes leggen. ‘s Nachts, als je kippen lekker op hun stok zitten te slapen, komen de bloedluizen tevoorschijn en doen ze zich te goed aan het bloed van de kippen.

Hoe komt bloedluis in het kippenhok terecht?

Bloedluis kan op verschillende manieren het kippenhok binnendringen. Een mogelijkheid is dat de bloedmijten zijn overgedragen door wilde vogels die een graantje mee komen pikken van het voer voor je kippen. Ook een bezoekje van een konijn of een knaagdier zoals een muis kan zorgen voor een invasie van bloedluis in je kippenhok. Het kan zelfs gebeuren dat je de bloedluis zelf meegenomen hebt het hok in, bijvoorbeeld als je bij de buren eieren hebt geraapt in een hok waar bloedluis in zit. Kijk ook uit met nieuwe kippen en oude of tweedehands kippenhokken, want ook die kunnen besmet zijn met bloedluis.

Bloedluis voorkomen

Nu je weet hoe je aan bloedluis komt, kun je maatregelen gaan nemen om besmetting te voorkomen. Je kan natuurlijk niet alles uitsluiten, zeker niet als je je kippen lekker buiten wil laten scharrelen. Maar er zijn absoluut maatregelen die je wel kan nemen. Ga nooit eieren rapen bij kippenhokken die besmet zijn met bloedluis en koop geen tweedehands kippenhok (de eitjes van de bloedluis kunnen 9 maanden overleven). Zet nieuwe kippen eerst een poosje in quarantaine en zorg dat wilde vogels en knaagdieren niet in het kippenhok kunnen komen. Hang de zitstok zwevend op of plaats een buffer, zodat bloedluizen niet op de zitstok kunnen kruipen. Maak het kippenhok daarnaast regelmatig grondig schoon, een goede hygiëne is onmisbaar voor het voorkomen van bloedluis.

Bloedluis bestrijden

Gelukkig is bloedluis niet moeilijk om te bestrijden. Er komt zelfs geen gif bij kijken! Als bloedluizen ergens niet van houden, is het de geur van tabakstro. Gebruik dit stro in het legnest of meng het door het strooisel in het nachthok. Geen bloedluis zal het nog in zijn hoofd halen om een kip lastig te vallen die zich in het legnest geïnstalleerd heeft. Daarnaast kun je Cumbasil gebruiken, een natuurlijk mineraalpoeder dat je in het stofbad van de kippen strooit. Elke keer dat ze een stofbadje nemen, bregen ze een laagje bescherming tegen bloedluis aan bij zichzelf. Door Blood Shield aan het drinkwater van de kippen toe te voegen, vergroot je hun weerstand tegen bloedluis. Blood Shield zorgt ook voor een vermindering van stress en nervositeit en zorgt er daardoor voor dat je kippen lekkerder slapen. En een uitgeslapen kip is een blije en gezonde kip!

Vragen over bloedluis?

Heb je nog vragen over het voorkomen of bestrijden van bloedluis? Neem dan contact met ons op. Hoe eerder je start met de bestrijding, hoe beter. De experts van De Thuisboerderij helpen je graag op weg.
Vorig artikel Wat zijn de voordelen van een kippenhok met kippenren?
Volgend artikel Hoe richt je een kippenverblijf in?