Kalkpoten bij kippen behandelen
Kalkpoten, bijna iedere kip krijgt er in haar leven mee te maken. En elke kippenhouder dus ook. Maar wat zijn kalkpoten eigenlijk? Kun je voorkomen dat je kippen er last van krijgen? En als ze het dan toch hebben, hoe help je ze er weer vanaf? We vertellen je alles over kalkpoten bij kippen in deze blog.
Wat zijn kalkpoten?
De poten van een kip zijn bekleed met schubben. Tussen deze schubben kan een heel vervelend beestje gaan zitten: de schurftmijt, ook wel de kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). Dit beestje is zo klein, dat het met het blote oog niet te zien is. Het is daarom vaak pas zichtbaar dat je kip last heeft van dit kleine beestje als de eerste symptomen van kalkpoten zich openbaren.
Het eerste signaal dat de schurftmijt zijn intrede heeft gedaan in het kippenhok is als je kippen vaak aan hun poten pikken. Schurftmijten jeuken namelijk behoorlijk. Na een tijdje ontstaan er grijze ophopingen op de poten, dit is de ontlasting van de mijt. De poten kunnen gaan ontsteken en gaan bloeden en de kip gaat mank lopen. In ernstige gevallen heeft de kip zoveel pijn aan haar poten dat ze helemaal niet meer loopt.
Kalkpoten behandelen
Kalkpoten kun je in de meeste gevallen prima zelf behandelen. Bij ernstige gevallen kan een bezoek aan de dierenarts nodig zijn. Als eerste is het van belang om de poten van de kip schoon te maken. Dit is niet altijd makkelijk, want je als je korsten van de poten wil halen moet je zorgen dat de poten niet gaan bloeden. Daarom kun je de poten het beste eerst zacht maken. Dat kan bijvoorbeeld door de kip een poosje met haar voeten in een badje met water en Dettol te zetten. Vervolgens smeer je de poten in met een dikke laag vaseline of uierzalf en verbind je ze met reepjes stof. Over de stof smeer je weer vaseline of uierzalf, zodat de poten luchtdicht zijn ingepakt. Na 3 tot 4 dagen zijn alle mijten dood en laten de korsten los. Je kan eventueel ook een middeltje tegen kalkpoten gebruiken dat je bij de dierenarts kan krijgen.
Kalkpoten zijn besmettelijk voor andere kippen, niet voor andere dieren en mensen. Als de schurftmijt eenmaal in je kippenhok zit, is de kans groot dat alle kippen besmet raken. Daarom is het aan te raden om alle kippen te behandelen. Het is ook belangrijk om het kippenhok goed te ontsmetten, zodat je zeker weet dat alle mijten weg zijn en de kippen niet opnieuw besmet kunnen raken.
Kalkpoten voorkomen
Het voorkomen van kalkpoten is haast niet mogelijk. De mijten die het veroorzaken zijn niet zichtbaar voor mensen, dus je weet pas dat ze er zijn als je kippen symptomen beginnen te vertonen. Heb je het vermoeden dat er schurftmijt in het hok zit? Ontsmet het hok dan goed. Een goede hygiëne helpt sowieso om ziekten en plagen te voorkomen. Zorg ook dat het kippenhok goed droog is, want schurftmijt houdt van vocht.
Meer weten?
Wil jij je kippen een zo comfortabel mogelijk leven geven en kun je daar wel wat advies bij gebruiken? Neem dan contact op met de experts van De Thuisboerderij. We helpen je graag om een succes te maken van jouw thuisboerderij.