Doorgaan naar inhoud
Kippen houden voor beginners: 15 tips

Kippen houden voor beginners: 15 tips

Ga je voor het eerst kippen houden? Of ben je al ervaren maar ben je op zoek naar tips om een nog betere kippenhouder te worden? Dan ben je bij De Thuisboerderij aan het juiste adres. Geen thuisboerderij is compleet zonder kippen, maar kippen houden is meer dan alleen voeren en eitjes rapen. Daarom hebben we vijftien tips voor het houden van kippen voor je op een rijtje gezet.

De kippen

1. Kippen zijn groepsdieren en worden ongelukkig als ze alleen leven. Ga je kippen houden? Neem dan minimaal 3 kippen. Een haan is niet per sé nodig, kippen kunnen prima zonder haan leven. Ze leggen dan wel eieren, maar deze worden niet bevrucht.

2. Heb je een haan? Dan worden je eieren bevrucht. Bevruchte eieren kan je gewoon eten, mits je ze snel opeet. Als een ei twee dagen bebroed is, is het niet meer geschikt om op te eten.

3. Er zijn heel veel kippenrassen om uit te kiezen. Bedenk voordat je kippen gaat houden of je legkippen of sierkippen wil gaan houden. Legkippen leggen veel eieren, maar ze leven minder lang. Sierkippen leggen minder eieren, maar ze leven veel langer.

4. Wil je je kippen handtam maken? Koop ze dan als kuikens. Zeker als je kinderen hebt die het leuk vinden om voor de kippen te zorgen, is het wel zo fijn als ze handtam zijn.

Het kippenhok

5. Zorg dat je kippenhok groot genoeg is voor de kippen. Kleine kippen hebben minimaal 0,5 m2 nachthok en 1 m2 buitenruimte per kip nodig. Grote kippen hebben minimaal 1 m2 nachthok en 2 m2 buitenruimte per kip nodig.

6. Zorg dat het hok altijd droog en tochtvrij is. Zorg dat er geen kieren in zitten en dat er maar aan één kant van het hok een opening is.

7. Van nature slapen kippen die hoger in de hiërarchie van de groep staan op een hogere plek dan de kippen die lager in de hiërarchie staan. Zorg daarom in het nachthok voor zitstokken op verschillende hoogten.

8. Leg een nep ei in het legnest. Zo weten de kippen waar ze hun eieren moeten leggen.

9. Kippen zijn een aantrekkelijk hapje voor vossen. Om te voorkomen dat vossen onder het hek door graven om bij de kippen te komen, kun je de ren 50 cm ingraven in de grond.

Eten en drinken

10. Als je kippen nog kuikens zijn, voer je ze kuikenvoer. Als ze volwassen zijn stap je over op legmeel of legkorrels. Legmeel geeft wat meer troep, maar het houdt de kippen langer bezig. Legkorrels geven minder verspilling, maar de kippen zijn er sneller mee klaar.

11. Om te zorgen dat de kippen alle vitaminen en mineralen binnen krijgen kun je bijvoeren met een handje gemengd graan, groente- en tuinafval en kruiden. Wat kippen niet mogen eten lees je in onze eerdere blog over het voeren van kippen.

12. Om hun eten goed te kunnen verteren eten kippen steentjes. Geef ze regelmatig een handje maagkiezel om op te pikken, dan blijft de spijsvertering lekker op gang.

13. Hang het voer af en toe wat hoger, zodat ze moeten springen om erbij te kunnen. Dit houdt ze actief en alert.

14. Hang of zet het water op hoogte, zodat er geen zand, voer en kippenpoep in terecht komt. Hang het niet zo hoog dat de kippen er niet meer comfortabel bij kunnen.

15. Kippen eten graag jonge, frisse plantjes. Bescherm je jonge plantjes dus goed als je kippen los in de tuin lopen. Als de planten groter zijn, laten de kippen ze met rust. Kippen zijn overigens uitstekende onkruidbestrijders.

Vragen?

Wil je kippen gaan houden en heb je, na het lezen van deze tips, nog vragen over hoe je het leven van je kippen zo comfortabel mogelijk maakt? Neem dan contact op met de experts van De Thuisboerderij. Wij helpen je graag om van jouw thuisboerderij een succes te maken.

Vorig artikel Een kippenhok kopen: waar moet je op letten?
Volgend artikel Automatisch kippenluikje: handig of overbodige luxe?